keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Mörkö nimeltä päiväunet

Kerroin taannoin vauvani nukkuvan päiväunia aina puoli tuntia kerrallaan. Tasan, ei koskaan enempää tai vähempää.

No kyllä, sitten kun on saanut hänet ensin nukahtamaan. Se ei ainoastaan vaadi hirvittävää määrää kärsivällisyyttä, vaan myös jekkuja, kikkoja ja taikavoimia. On hyvin tavallista, että nukuttamiseen käytetty aika on päivisin moninkertainen nukkumiseen käytettyyn aikaan verrattuna.

Ei ole kyse siitä, että yrittäisin nukuttaa liian virkeää tai liian väsynyttä tai nälkäistä vauvaa, vaikka nekin virheet olen toki äitiyteni aikana ehtinyt tehdä. Neiti taistelee viimeiseen asti unta vastaan, ja lopulta tilanne on tietysti se, ettei mikään ole hyvä. Kiukuttaa olla sylissä, kiukuttaa olla paikoillaan, ja sekös vasta kiukuttaakin, jos joutuu sänkyyn. Ennen hän nukahti liikkuviin vaunuihin, mutta ei enää, ellei aio työnnellä vaunuja useampaa tuntia. Imurin ääni saa hänet kyllä lopettamaan kitinän, mutta ei nukahtamaan.

Ideani ovat lopussa, sillä olen mielestäni kokeillut kaikkea, paitsi sitä, että jättäisin hänet vain sänkyynsä itkemään, ja sitä en myöskään aio kokeilla. Olen myös koittanut olla tekemättä mitään, antaa hänen niin sanotusti nukahtaa omia aikojaan, mutta kitinäshow alkaa aina ennen kuin uni tulee.

Kyllä se uni tietysti aina lopulta tulee, mutta siinä vaiheessa sekä äiti että vauva ovat käyneet hyvin lähellä hermoromahdusta. Useamman kerran joka päivä. Ja jossain vaiheessa sitä alkaa väkisinkin syyttää itseään. Että miten voi olla, etten saa lastani nukkumaan ilman tällaista taistoa, jotain minun täytyy tässä nyt tehdä väärin.

Jos jotain, niin itsehillintää tämä kyllä kehittää, sillä jos minä en pysyisi rauhallisena, niin koko homma räjähtäisi käsiin. Ja lopulta tilanne kuitenkin aina päätyy siihen, että vauva nukahtaa. Ja, kyllä te toiset äidit tiedätte, miten paljon sitä nukkuvaa vauvaa voikin rakastaa.

8 kommenttia:

 1. Toedän tunteen. Poika 6kk ja päiväunet tai niille nukahtaminen on haastavaa. Väillä ihan pelkään sitä hetkeä kun on unien aika koska usein se päätyy huutoon ja sitten uneen. Osa syynä on varmaan kokemattomuus äitinä ja kolikki/allerginen vauva... Mutta hyviä neuvoja ei ole antaa vain vertaistukea, mutta nämä kikat toimivat meillä: kapalointi, kantoliina tai reppu ja se imurointi. Joskus olen myös saanut rinnalle nukahtamaan ja tiedän että siitäkin saa vielä ongelman, mutta on niin harvinaista "herkkua" kunhan nukkuu. Terveisin Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Maija!
   Meilläkin tyttö nukahtaa kyllä Välillä ihan hyvin rinnalle, mutta ei läheskään aina, ja tosiaan kyllä siinäkin varmaan kaivaa itselleen jonkinlaista kuoppaa jos lapsi oppii nukahtamaan vain imetystilanteeseen. Tosin kuten sanoit, niin harvinaista herkkua se päiväunien nukkuminen on, että aika usein sitä vaan ajattelee, että ihan sama kunhan nukahtaa.

   Poista
 2. Ihan samoja hommia oli täällä pari viikkoa sitten. Neiti kun yleensä nukahtaa tissittelyn jälkeen aika vaivattomasti mutta sitten kun ei nälkä ja väsy mennytkään yksiin, niin oli piru irti. Tyttö halusi rinnalle imemään väsyneenä mutta hermostui kun sieltä tulikin maitoa kun nälkä ei ollut. Meillä ei myöskään toiminut tää joidenkin suosittelema laitat vaan sänkyyn kyllä se sinne nukahtaa. Öö, ei muuten nukahda. Huuto nousi korviariipiväksi heti ja minähän en myöskään kyllä itkevää lasta sänkyyn laita.

  Kokeilin sitten useamman päivän semmoista, että kun väsy selvästi iski, laitoin tytön pinnikseen. Nostin syliin kun kitinä yltyi itkuksi. Kun rauhottui syliin, laskin uudestaan pinnasänkyyn. Ja tätä sitten niin kauan että tyttö nukahti. Ekana päivänä meni 45 minuuttia ja 28 nostoa. Seuraavana päivänä sama homma vaati vain 7 nostoa. Muutamassa päivässä neiti hoksasi homman jujun ja nukahtaa nyt parin viikon säätämisen jälkeen pienillä kähinöillä ja parilla nostolla pinnasänkyyn. Tämä toimi meillä, toivottavasti teillä löytyy hyvät päikkärikeinot. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sait homman toimimaan! Just jotenkin tuolla tavalla johdonmukaisesti munkin olisi kyllä pitänyt alusta asti yrittää samaa keinoa joka kerta, että lapsi ymmärtäisi mistä on kyse, mutta sen sijaan olen vaan aina kokeillut _kaikkea_.

   Poista
 3. Meillä on ihan sama juttu, päiväunille nukuttaminen on nykyään kunnon itkua, kävelyä ja hyssyttelyä ja sitten ne unet kestää sen parikymmentä minuuttia :D Vinkkejä siis kaivattaisiin täälläkin.. Onneksi meillä nukutaan sitten öisin kuitenkin hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo! Meilläkin onneksi nukutaan öisin tosi hyvin, ja jos tässä nyt pääsisi valitsemaan, niin parempi tietysti niin päin, että ne taistelut käydään päiväsaikaan. :)

   Poista
 4. Meillä oli aivan sama homma! Jouduttiin nukuttamaan tyttöä jumppapallolla sylissä, se oli ainoa keino, jolla saatiin neiti nukahtamaan :) onneksi aika teki tehtävänsä ja nyt 9 kk nukahtaa myös tissille ja saattaa nukkua jopa pari tuntia kerrallaan! Kyllä se siis siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, pari tuntia. Varmaan ihanaa luksusta. :D
   Eiköhän mekin jokin toimiva keino tosiaan vielä löydetä, mutta sen etsiminen on toisinaan _turhauttavaa_!

   Poista