maanantai 9. helmikuuta 2015

Asia päivässä muistiin

Sain joskus täysi-ikäistymiseni aikoihin itselleni äitini päiväkirjan vuodelta 1987. Synnyin tammikuun alussa kyseisenä vuonna, joten käytännössä koko kirja kertoo minusta ja minun vauvavuodestani.

Äitini on kirjoittanut kirjaan tunnollisesti vähintään lauseen verran lähes vuoden jokaisena päivänä. Tiedän siis ensimmäisestä vuodestani melko paljon sellaista, mitä esimerkiksi valmiiden kysymysten täyttämiseen perustuva vauvakirja ei ehkä paljastaisi.

Elokuu 1987

Lokakuu 1987

Tytärtäni odottaessani suunnittelin, että pitäisin hänestä samanlaista päiväkirjaa. En jotenkin saanut sitä aikaiseksi, ja meillä oli hänelle hankittuna jo Muumilaakson vauvakirja. Asia jäi kuitenkin vähän kaivertamaan mieltäni, ja vuoden vaihteessa sain vihdoin hankkittua sopivan kirjan. Projekti on hieman kunnianhimoinen, sillä kirja on viideksi vuodeksi.


Tekstiä tähän mahtuu päivää kohden lauseen tai korkeintaan kahden verran, ja toistaiseksi ne ovat syntyneet helposti. Olen pitänyt kirjaa vasta alle puolitoista kuukautta, mutta siihen on jo nyt tallentunut paljon sellaista, mitä ei muuten olisi tullut merkittyä ylös. Muistissa on esimerkiksi päivä, jona tyttö oppi vilkuttamaan, päivä jolloin hän alkoi osoitella asioita ja onpa tiedossa sekin fakta, milloin hän istui ensimmäisen kerran ruokakaupassa ostoskärryn lastenistuimessa.

Helmikuu 2015

Ja tietysti, paitsi pelkkiä uusia taitoja tähän tallentuu myös ihan tavallisia juttuja arjesta, joita ei ehkä muuten muistaisi. Mikä on saanut lapsen nauramaan tai mikä on kuorinut neidistä esiin känkkäränkän, mitä on tehty, leikitty tai sanottu. Ja jos en jaksakaan kirjoittaa joka päivä viiden vuoden ajan, se ei haittaa. Silloin tällöinkin on ihan hyvä.

Kyllä minua tosin vieläkin hieman harmittaa, etten aloittanut tätä heti neidin synnyttyä, mutta kahdeksan kuukautta myöhemmin on parempi kuin ei ollenkaan. Ja onhan niistä ensimmäisistä kuukausista onneksi tallentunut jotain muistoja tänne blogiin.

6 kommenttia:

 1. Eikä miten ihana idea! Ja kuinka mahtava muisto sinulle, kun äitisi on jaksanut kirjoitella :) Meidän (toivottavasti) seuraavalla kyllä toteutan saman idean! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tullutkaan ajatelleeksi, että jos toista kierrosta ikinä tulee, niin sehän todennäköisesti mahtuu näihn samoihin kansiin. :D

   Poista
 2. Ihana idea, olisinpa itsekin keksinyt ja jaksanut. Jossain vaiheessa ajattelin, että olisin kirjoittanut ylös tytön syntymästä ja myöhemmin syntymäpäivistä, mutta ekat synttäritkin meni jo, mutta eipä syntynyt kirjoitusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä kirjoitushommissa on kyllä vähän sellainen juttu, että se on tehtävä Heti, tai se helposti jää. Kuukautta myöhemmin muistot eivät enää olekaan ihan niin kirkkaina mielessä, vaikka kuinka ajattelisi, että kyllä tämän muistaa...

   Poista