tiistai 24. helmikuuta 2015

Voihan hampaat!

Olin kuullut aikamoisen hurjia tarinoita hampaita tekevistä vauvoista jo ennen kuin oma lapsi oli minulle edes ajankohtainen. Itse olin vauvana esimerkiksi ilmaissut asiaan liittyvää tyytymättömyyttäni hakkaamalla päätäni pinnasängyn päätyyn ja puremalla äitiäni. En muista tilannetta, mutta ei vissiin tuntunut kivalta.

Myy sai ensimmäiset hampaansa joskus neljännen ja viidennen elinkuukautensa vaihteessa. Hän ei oireillut niitä millään tavalla, eräänä päivänä vain huomasin kaksi pientä valkoista palikkaa keskellä alempaa ientä. Erehdyin ajattelemaan, että ehkä tyttäreni on niitä onnekkaita, joita ei hampaiden saaminen häiritse.

Ja sittemmin olen saanut huomata, että todella erehdyin. Seuraavat kuusi hammasta ovatkin nimittäin tullessaan aiheuttaneet hieman enemmän hankaluuksia ja mielipahaa.

Hampaita saava Myy kyllä syö, mutta ainoastaan kaikkea, mikä ei ole ruokaa. Lihapullat ja kasvispihvit siis maistuvat koettelemuksen keskellä ihan hirveiltä, mutta kaikki mahdolliset huonekalut ja äidin sormet ja varpaat ovat ihan ok. Purulelu on tyhmä, sähköjohto kiva.

Nam, isin puhelin.
Lisäksi, hampaita saava Myy kyllä nukkuukin, jos hänet ensin saa nukahtamaan. Tavallisesti kymmenessä minuutissa unten mailla oleva lapsi hyppii ja riehuu sängyssään toista tuntia, vaikka laulan, luen satuja ja lopulta esitän itse nukkuvaa. Ei auta, meidän neitiä ei niin vain huijata. Myöskään vuorokauden ajalla ei ole merkitystä, sama show voidaan käydä läpi sekä päivällä että illalla.

Hampaiden pesu sen sijaan on onneksi yksi mimmin mielipuuhista. Toki hän joskus kiusaa äitiä sulkemalla tiukasti suunsa suppuun hammasharja suussaan, mutta alkaa yleensä nauraa pian temppunsa päälle, jolloin homma onnistuu taas. Onhan niistä hampaista hyvä pitää huolta, sen verran niiden saamiseksi on kärsittykin.

Kuinka muilla on suhtauduttu hampaiden puhkeamiseen?

8 kommenttia:

 1. Ihan ensin, kiitos erityisesti ruoka-aiheisesta kirjoituksesta, sain hyviä vinkkejä meidän perheen ruokapöytään. Olen onnistunut tekemään enemmän kasvisruokia koko porukalle! :)
  Meilläkään ei ensimmäisten hampaiden tulo aiheuttanut mitään kiukkua ja sillon syötiinkin hyvin. Nyt on tullut kohta 10 kk vanhalle tytölle kerralla neljä hammasta lisää eikä ole onneksi vaikuttanut pahasti uniin eikä meillä vieläkään jakseta paljon kiukutella. Mutta tuo syöminen. Miten vaikeeta ja turhauttavaa se voikaan olla. Joka päivä menee pitkä aika keittiössä kokkaillessa ja sitten tuo ipana ei edes syö niitä keitoksia! :D Syöttäminen on täysin turhaa, saattaa syödä yhden lusikallisen vahingossa. Sormiruokia olen koittanut tehdä enemmän, mutta niistä menee vatsaan asti murto-osa ja loput lattialle. Maitoa juotaisiin kyllä litroittain joka päivä. Onneksi sentään tietää mistä tuo syömättömyys johtuu, eikä olla ainoita tän asian kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet tykännyt ruokapostauksista!

   Huh, neljä hammasta kerralla mahtaa olla melkoinen koettelemus! Meille ne tuntuu tulevan aina pareittain. Mulla on kyllä ihan sama fiilis ollut tuon kokkailun kanssa, että tuntuu turhalta tehdä, kun ei se lapsi suostu syömään, ja olenkin päätynyt aika paljon näitä hankalina aikoina tekemään meille jotain yhteistä ruokaa, ettei mene sitten ihan hukkaan kun voin itse kuitenkin syödä sitä. :) Onneksi teilläkin maistuu maito, niin kauan kuin edes se kelpaa, niin tilanne ei ole ihan toivoton!

   Poista
 2. Meillä vähän vaihtelevasti, toi toinen yläetuhammas vaan humpsahti suuhun ilman että ees huomattiin ennen kun näky jo kunnolla, mutta yläetu ja alaetu parit on molemmat vaivanneet ja esiintyneet mm.kiukutteluna. Meillä on edelleen vaan nuo 5 hammasta, mutta viimepäiväisten kiukkujen perusteella (ja sen että suuhun ei saa katsoa), uskoisin että johonkin on tulossa lisää. Ja toi pureminen, onneksi se on pikkusen helpottanut nyt, mutta ei tosiaan oo kiva juttu :D Noi pikkuhampaat on niin perhanan terävät :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä yleensä aika varma merkki, ettei sinne suuhun saa ollenkaan katsoa! Meillä on nyt tullut molempiin riveihin neljä keskimmäistä, eli todella saa yrittää jo kurkkia, että näkee mahdolliset uudet tulokkaat, kun ne ovat jo sivummalla ikenissä.
   Se onkin kumma juttu, että miten ne hampaat ovat niin hirveän terävät!! Sormeen puremisen vielä kestää, mutta kyllä vahingossa lipsahti kirosana kun neiti puri minua rinnasta kesken imetyksen. Huh. Onneksi sitä ei ole tapahtunut kuin kerran!

   Poista
 3. Odotan kauhulla millaista meillä sitten on pojan kanssa, kun aletaan hampaita tehdä. On sen verran topakka poika jo näin synnyttyään, että saa nähdä millainen viikari meillä on kasvamassa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ensiksi Tanja, paljon onnea pojan syntymän johdosta! :)

   Topakat pojat pärjäävät hyvin elämässä, vaikka äidin kärsivällisyyttä vahva luonne voikin välillä hieman koetella. :D

   Poista
 4. Me on kyllä taidettu päästä ihan tosi helpolla hampaitten tulon kanssa :) Vielä on osa kulmahampaista tulemattaja yläposkihampaat, mutta hyvin vähällä kiukulla on selvitty! Oikeastaan hampaiden tulo on näkynyt vain nukahtamisen hankaluutena (ei läheskään aina) ja särkylääke on auttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi! Ihanaa ettei hampaiden tulo kuori kaikista lapsista känkkäränkkää esiin. :)

   Poista